Minnesfragment i pastell på Pumphuset

Frank Brunner heter konstnären vars målningar och grafiska tryck just nu visas på Pumphusets konsthall. Besökaren möter en bildvärld i pastell med bilder i bilder.

Det står många målningar och grafiska tryck längs med väggarna i Pumphusets konsthall när det är pressvisning några dagar innan vernissagen.
– Alla kommer nog inte upp. Men då har vi lite att välja mellan för att skapa ett tema, konstaterar Frank Brunner.
Målningarna och trycken som visas på Pumphuset blir ett urval ur de senaste årens produktion. Skulle det bara vara de senaste verken finns det viss risk för enformighet.
– När jag går igång på något så gör jag det väldigt mycket. Då blir det bara den saken ett tag, berättar Frank Brunner, till exempel målade jag nästan bara bikupor ett tag.

Bikupor är ett tema som syns i flera av Frank Brunners målningar. I barndomen sysslade Frank Brunners pappa med biodling som hobby.

Han pekar på en större målning med just mångfärgade bikupor som motiv, tillsammans med mänskliga figurer och ett antal mindre bilder i bilden. De mindre bilderna är en del av målningen, men målade som om de vore upptejpade på den stora målningen. ”Referensbilder” kallar Frank Brunner dem, bilder som använts som inspiration i motivet.
– Det är på senare tid som de kommit med i målningarna. Jag brukar tejpa upp bilderna på tavlan och nu tänkte jag ”Varför inte ha med dem, precis som de suttit på tavlan?”.

Temat bin och bikupor kommer ur barndomen, Frank Brunners pappa var hobbybiodlare under hans uppväxt i ett litet samhälle utanför Kristiansand i Norge. Konstintresset började redan i tonåren för Frank Brunner, född 1971. Efter konsthögskola i Oslo, USA och Sankt Petersburg blev det 13 år i New York. Idag bor Frank Brunner åter i Norge, närmare bestämt i Oslo.

Målningen ”Katharsis”, med en man i ett vattenfall har Frank Brunner målat i flera varianter. Mannen är hans bror och målningen kommer ur ett minne då de gick förbi en källa vid Döda havet i Israel.

Men bostadsorten spelar inte så stor roll, motiven föds ofta ur intryck och minnesfragment som kan ligga långt bort i tid och rum. Resväskor förekommer i flera målningar, efter ett starkt minne av en finsk kortfilm som Frank Brunner såg som nittonåring, där just en resväska har en central roll. Temat jordglober kommer från ett barndomsminne av storebroderns jordglob som Frank Brunner vid ett obevakat ögonblick skalade ren från sina kartor i papper, tills bara ett lysande klot återstod. Storebrodern hade förklarat att ”detta är hela världen” och Frank ville veta vad som finns inuti.

En målning i utställningen har dock ett mycket planerat motiv: den föreställer själva konsthallen och utsikten genom panoramafönstret mot Öresund. För att få ett inspirationsmaterial har Frank Brunner låtit rigga upp en kamera som tagit en bild varje kvart under en hel natt.
– Bilden är ett slags koncentrat av alla bilderna under natten, säger Frank Brunner.
Utställningen, som är ett samarbete med Ole Larsen och hans berömda grafiska verkstad i Helsingborg, visas till och med den 27 maj. Vernissage är det imorgon lördag den 14 april mellan klockan 12 och 16. Invigning klockan 13, konstnären medverkar.

Bilden ovan: En av målningarna i konsthallen visar utsikten över sundet från konsthallen. För att få ett inspirationsmaterial har Frank Brunner låtit rigga upp en kamera som tagit en bild varje kvart under en hel natt.

Frank Brunner experimenterar ibland med bilder i bilder.