Rökig knall invigde vänthall

Nu är den invigd, Landskrona stations nya vänthall. Och det var många som ville ta sig en titt inuti efter att dörrarna öppnats med en knall och en rökpuff.

När den hett efterlängtade vårsolen smekte Östervångsplan under onsdagseftermiddagen ville kanske de flesta egentligen vara ute. Men även det går bra på den omgjorda platsen, ytan framför Pressbyrån är anpassad för uteservering, och en och annan klämde in en ståfika i solen när butikskedjan bjöd på kaffe och kanelbulle dagen till ära.

Traditionell bandklippning hade valts bort till förmån för en stor tryckknapp som kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) fått hedersuppdraget att trycka på. Men först några väl valda ord från honom och från Jens Listrup, ställföreträdande trafikdirektör på Skånetrafiken. Kommunen har stått för största delen av notan för ny vänthall och kiosk, men även Skånetrafiken har varit med och betalat. Dessutom har Trafikverket stått för informationsskyltar som finns i vänthallen med deras trafikinformation. Jens Listrup framhöll att den nya konceptinredningen i vänthallen är en del av Skånetrafikens satsning med målet att 40 procent av alla resor dörr till dörr i Skåne ska ske med kollektivtrafik. I dag är den andelen 26 procent.

Pang sade det när Torkild Strandberg tryckte ned den röda knappen och en kolsyrerök sprutade ut vid väntsalens skjutdörrar. Efter en trevande start var det många som ville ta sig en titt på inredningen.
– Fint, men jag hade föredragit om varit några pudor, sade Lena Winther efter att ha provsuttit de nya bänkarna ett tag.
– Man får inte vara för spinkig där bak om man ska sitta här länge.
Väninnan Elisabeth Nordengren var dock nöjd.
– Jag tycker den var skön. Och jag brukar ändå vilja ha kuddar där jag sitter.