Workshop ska hjälpa dig ta första steget på eko-väg

För en tid sedan skrev vi om Heidi Orava och hennes familj i Billeberga som gått all-in vad gäller det ekologiska och kemikaliefria. En som läste artikeln var Ilona Sidenros i Teckomatorp. Nu arrangerar de båda en workshop i ämnet.

– Jag blev intresserad att veta mer praktiskt och få höra någon berätta om det. Det finns säkert andra som tänkt som jag. Hur går jag till väga? Jag vill ta de här stegen som hon har gjort och få tips på vad hon gjort på sin väg att leva mer hälsosamt och ekologiskt, få tips på produkter man kan byta ut inom hygien och städområdet och sådant man kan göra i hemmet. Jag tänkte att andra också skulle kunna få ta del av det här, så jag la fram ett förslag på om vi kunde göra ett arrangemang, säger Ilona Sidenros.
Har du funderat på de här sakerna innan du läste artikeln?
– Inom kosten gör jag det mesta från grunden. Jag köper sällan några fabriksgjorda produkter inom kostdelen. Jag gick över till att bli vegetarian för tre år sedan då jag själv drabbades av cancer. Då kom det ännu mer i fokus, kan jag göra någonting för att förebygga min hälsa, eller göra så att jag kanske inte får återfall.
På workshopen kommer Heidi Orava berätta om hur man kan ta första steget till att leva mer hälsosamt, ekologiskt och kemikaliefritt.
– Jag vill ge budskap på hur folk på lätt sätt kan byta sina produkter till mer ekologiska och miljövänliga val, säger hon och fortsätter:
– Det kommer handla om det första steget. När man väl ska handla de vanliga basvarorna, att man väljer ekologiskt och vad man då kan välja som är ekologiskt, som många inte vet om. Vissa grejer är ju mer miljö- och hälsofarliga än andra. Det är det jag kommer ta upp mycket, var man ska starta. Detta är egentligen en guide på vad man kan byta och vad man kan göra, säger hon.
Under workshopen blir det också en föreläsning av Michael Mattsson, en “naturlevare”. Han lever idag i en liten stuga där han drar nytta av djur och natur runt knuten. Han kommer att berätta om hur han har gjort stora livsstilsförändringar för att leva mer hälsosamt och hållbart för människa och miljö.

FAKTA:
EKO-vägen
Workshop den 25 april klockan 18.30-20 på Ängslyckan, Västergatan 33, i Teckomatorp.
Inträde: 70 kronor, Swish: 0709-143411 eller kontant, kan betalas på plats. I inträdet ingår också lättare tilltugg och dricka.
Arrangörer är Ilona Sidenros och Heidi Orava.
Mer info på Facebook-sidan för evenemanget, ”Eko-vägen”.

Bildtext:
Heidi Orava (till vänster i bild) ska berätta om hur man tar första steget att leva mer ekologiskt och kemikaliefritt på en workshop den 25 april. Ilona Sidenros läste denna tidnings artikel om familjen Orava Anderson i Billeberga för en tid sedan och föreslog sedan att göra en workshop tillsammans. Foto: Privat